divendres, 15 de gener del 2016

En Cabreta, malabarista polític.



Can Cabreta   ha estat sempre un casal  de pes a Sant Genís i per extensió a  tot Palafolls, ha estat  una de les famílies  amb  més propietats del municipi. Pagesos d’aquells que no treballaven, és a dir, que tenien masovers i jornalers que els feien la feina als camps i servei a la casa. 

L’aspecte urbanístic de l’actual  Sant Genís es deu, de fet, a aquesta família, el que ara és la urbanització Ciutat Jardí, que aniria de tot just a la sortida del poble fins a dalt la serra de Miralles i de Montagut fins al Turó Gros,  havien estat terres de can Cabreta, encara podem veure la masia al bell mig de la urbanització. Històricament el nom del mas era un altre,  Mas Alsina de la Cals o de las Cabres, i és d’aquet últim que en   deriva el nom de cabreta, que s'hauria començat a utilitzar a mitjans del segle XIX.

El Joan Alsina Rabassa, alies Cabreta, va néixer a la casa familiar l’any 1882 i era fill d’en Josep Alsina Cambrerol ( alcalde de Palafolls en diferentes ocasions  a finals dels XIX i principis del XX) i de la Dolors Rabassa Planas, nascuda a Tordera. Casat amb Joaquima Serra Riera, filla de  Ramió, amb la que va tenir dos fills, en  Josep i en  Francisco. Com el seu pare i l’avi Joan Alsina Buñol, va fer de senyor del mas i va participar activament a la gestió municipal.

La seva vida política va ser tot un equilibri, per les seves conviccions era un home d’esquerra però pel seu patrimoni era una home lligat al poder de les classes benestants. Forma part de diferents Ajuntaments, al 1930  consta com a regidor en un Ajuntament encapçalat per  un alcalde de tarannà monàrquic, Josep Alacuart Ribot, tot i que ell militava a l’esquerra. 

Durant els convulsos anys  previs a la guerra, va encapçalar , capitanejar i subvencionar, el que anomenaven a Sant Genís el partit de dalt, format majoritàriament per veïns amb la condició de jornalers i masovers,  essent ell l’excepció, doncs era el gran propietari de Sant Genís. I a l’altre bàndol hi havia el partit de baix,  petits i grans propietaris.  
 Amb la victòria  d’Esquerra Republicana de Catalunya, a les municipals del 34 a Palafolls, entra  com a regidor d’ERC, primer tinent d’alcalde, tot i que va durar poc, fins als fets d’octubre. Al febrer del 36, re instaurant l’Ajuntament del febrer del 34, segueix com a segon alcalde, amb la cartera de governació. 

Amb l’esclat de la guerra desapareix de l’escenari polític, respectat per la seva condició de republicà però vigilat per la seva condició de gran propietari, trampejant les difícils situacions de la guerra, arriba a la postguerra i sembla que oblidant la seva condició d’home d’ERC,  forma part, al maig del 39, de la junta de repartiment,  com a representant de Sant Genís, i l’any 1943 en la composició de la segona gestora municipal, ja és segon tinent alcalde.

Curiosa trajectòria, trobaríem segurament pocs casos com ell, i si els trobem van acabar mal parats per un bàndol o altre, però ell, en Cabreta, forma part de l’ Ajuntament Republicà i  milita a Esquerra Republicana de Catalunya, trampeja la guerra civil i forma part també dels primers Ajuntament Franquistes. Tot un art del malabarisme polític.

Xevi Salicrú

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada